Ga naar inhoud

Algemene politieke discussie


k1ng

Aanbevolen berichten

Ja, gezien we hier ook een beetje discussie hebben gehad rondom Haren. Maar goed, daar was er consensus dus niet zo leuk. Waarover er nooit consensus is? Politiek! Vandaar, een oneindig lang en tof topic over alles wat er toevallig aan politiek nieuws langs komt. Of gewoon ideologische discussie los van de actualiteit. Ik ben vandaag in ieder geval heul erg blij, omdat de langstudeerdersboete wordt afgeschaft en paars-min overstapt op een sociaal leenstelsel. Wat veel eerlijker is dan de prestatiebeurs die we nu kennen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een sociaal leenstelsel is inderdaad eerlijker, maar ik snap niet dat al die pipo's nu lopen te juichen dat de langstudeerboete is afgeschaft. Voor de bijna afgestudeerden die last zouden hebben van de boete is het goed nieuws, maar de rest is gewoon 't bokje met dat sociaal leenstelsel ten opzichte van de prestatiebeurs. Zelf heb ik er geen last meer van. Ik heb m'n prestatiebeurs al opgebruikt en zit nu aan de lening, maar had sowieso geen last gekregen van de boete.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Die langstudeerboete was in principe niet verkeerd, echter wel de uitwerking daarvan. Zo had je met individuele gevallen rekening moeten houden en zo zijn er teveel uitzonderingen waardoor het niet zou werken. Persoonlijk werd ik blij van de afschaf van de forensentaks. Maar helaas wordt er niet afgezien van de stijging van de BTW op luxegoederen want nu moeten wij 2% meer BTW over onze games en aanverwanten artikelen gaan betalen. Dan had ik liever op ontwikkelingshulp bezuinigd.
Link naar reactie
Delen op andere sites

De langstudeerboete was vooral oneerlijk voor mensen die een tweede studie wilden doen. Ambities werden de grond ingeboord. De BTW-verhoging is sowieso klote. Overigens is het hele BTW systeem waanzin. Konijnenvoer heeft een tarief van 6%, caviavoer van 19%. Daar moet je als ondernemer toch ook krankjorem van worden?
Link naar reactie
Delen op andere sites

De genen die nu aan het studeren zijn (en dus gebruik maken van studifinanciering) zijn ook de genen die over het algemeen meer gaan verdienen. Meer verdienen betekent meer belasting betalen, dus die stufi wordt dubbel en dwars terugbetaald door de belasting. Door het weghalen van stufi en dit veranderen in een sociaal leenstelsel zullen er minder mensen zijn die gaan studeren en wordt nederland over het algemeen minder hoog opgeleid. Dat is natuurlijk erg jammer en ook niet goed voor de economie. Naar mijn idee is dat hele geld gedoe over stufi/boete echt idioot en zouden ze het gewoon moeten laten zoals het was.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk moet een sociaal leenstelsel gecompenseerd worden door minder nivellering in de belastingschijven (wat mij betreft sowieso een vlaktaks, maar dat is een andere discussie). Het punt is vooral dat je iedere overeidsdienst die je individueel kan doorrekenen wat mij betreft ook individueel moet doorrekenen. Hierdoor breng je mensen direct in contact met de kosten die zij maken. Hetzelfde effect als de langstudeerdersboete voor ogen had maar dan veel flexibeler en persoonlijker. Zo kun je zelf beslissen wat jij "lang" vind en worden ambities zoals een tweede master niet door de overheid de grond in gedrukt. Ik snap trouwens niet waarom je niet wilt gaan studeren als je er geen gratis geld voor krijgt, een investering in je opleiding is nog steeds de beste investering die je kan doen, de overheid betaald sowieso nog het gros van je collegegeld en het is een sociaal leenstelsel. Als je niets verdient hoef je ook niets terug te betalen.

Perfide Albion

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het punt is dat veel mensen niet zomaar het geld hebben om hun zoon/dochter ergens te laten studeren en op kamers te laten wonen. Alles kan natuurlijk betaald worden, maar het afbetalen van de lening is een ander verhaal. Op het moment dat je ouders vrijwel niks verdienen moet je dus belachelijk veel lenen, wat lijdt tot een enorme studieschuld die lastig af te betalen is. Mensen zien hierdoor het nut niet meer om een duurdere studie te gaan doen. Ze verdienen dan later waarschijnlijk wel meer, maar ze moeten dan ook meer afbetalen. Verder vind ik dat het sociaal leenstelsel alleen mag gelden voor studenten die vanaf dat moment aan een (nieuwe) studie beginnen. Studenten die al zijn begonnen aan een studie hebben daar namelijk geen rekening mee kunnen houden.
Link naar reactie
Delen op andere sites

@OMGWTFBBQ: Inderdaad níet met terugwerkende kracht invoeren, maar de rest van je verhaal slaat nergens op. Voor iedereen zijn de kosten gelijk en het staat niemand in de weg collegegeld krediet aan te vragen. Ze zouden wellicht kunnen zeggen dat je minder kan lenen als je ouders rijk zijn, zoals je nu minder prestatiebeurs krijgt als je ouders poet hebben, maar in het geval van een sociaal leenstelsel is dat ook niet fair, omdat wat je leent toch terug betaald moet worden. Wat het afbetalen betreft: er wordt ten alle tijden gekeken wat je verdient en hoeveel je op basis daarvan kan aflossen. DUO hanteert complete tabellen met maximum bedragen per maand, afhankelijk van je inkomen. Het is dus makkelijk zat af te lossen, je betaalt alleen op het moment dat je inkomen hebt. Nu is het trouwens ook zo dat de ene z'n collegegeld door pappie en mammie betaald krijgt en de ander moet er collegegeldkrediet voor aanvragen (of wil geen schuld opbouwen en werkt naast de studie om dat te bekostigen).
Link naar reactie
Delen op andere sites

Welke enorme studieschuld die moeilijk af te betalen is? Even rekenen: Kamer: 12 X 350 = 4200 Eten / non-alcoholisch drinken: 12 X 100 = 1200 Boeken: 6 x 100 = 600 Collegegeld = 1700 7700 euro per jaar om te studeren. Studeer je een beetje door, ben je 4 X 7700 = 30.800 euro verder. Stel dat je vijftien jaar krijgt om het terug te betalen. Dan ben je dus per maand 171 euro kwijt aan schuld aflossen. Iemand die één pakje sigaretten per dag rookt is maandelijks even veel geld kwijt aan zijn verslaving als jij kwijt bent aan je studieschuld, dat valt toch reuze mee? Na vijftien jaar is het dan helemaal genieten geblazen want dan heb je én geen schuld én lagere belastingen (je betaalt immers niet meer voor de studie van anderen). Een studie betaalt zich dus ook op deze manier nog ALTIJD dubbel en dwars terug. En ja, mensen die zo'n elementair rekensommetje niet kunnen maken en daarom niet gaan studeren, zijn sowieso te stom om een studie te volgen. Ook vind ik dat het direct voor alle studenten moet gelden. Dat lag bij de langstudeerdersboete anders, omdat je deze direct moet aftikken. In het geval van een sociaal leenstelsel heb je echter nog jaren voordat je moet beginnen met afbetalen, meer dan genoeg tijd om je op de nieuwe situatie rekening te houden.

Perfide Albion

Link naar reactie
Delen op andere sites

>Ja stel groenlinks verdwijnt helemaal wat gebeurt er dan eigenlijk in de 2de kamer? In de eerste plaats ligt dat aan de kamerleden van GroenLinks. Je bent als persoon gekozen, niet als partij, dus je kunt gewoon onafhankelijk kamerlid worden. Stel dat iemand zijn zetel opgeeft, dan komt over het algemeen de volgende van de lijst (GroenLinks), in de Tweede kamer. Ik neem aan dat dit ook zo is als GroenLinks niet meer bestaat.

Perfide Albion

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
Geen wietpas, scheelt weer een hoop criminaliteit. Ben blij dat ze het niet doordrukken, als je al kijkt wat Maastricht en Roosendaal hebben meegemaakt. Maar hij blijft voorlopig nog in het zuiden actief en er is geen datum of het überhaupt word afgeschaft. Dus de straat dealertjes daar kunnen nog even doorgaan, totdat Den Haag er iets aan gaat doen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben blij dat ik over een paar jaartjes klaar ben met mijn studie. Het kan nog wel eens een belachelijk duur grapje worden voor de nieuwe studenten. Dat ze het gratis OV gaan schrappen vind ik al helemaal belachelijk. Een retour ticket kost voor velen (met 40% korting) al snel 20 euro. Dat betekent dus ongeveer 450 euro per maand! Daardoor zullen er veel meer studenten zijn die op kamers gaan wonen, omdat dat dus goedkoper is op dat moment. Gezien er al een enorme schaarste is aan kamers in veel steden kan dat dus tot enorme huisvestings problemen leiden voor de studenten die geen keus hebben en wel op kamers moeten wonen (ivm lange reistijden). Ik weet wel, dat als ik moet gaan betalen voor OV, ik gewoon een auto koop. Dat is voor mij dan waarschijnlijk ietsjes goedkoper en dan kom ik nog eerder op mijn bestemming aan ook!
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...