Ga naar inhoud

CdAB 100 [C] Het Loopt in 't Honderd


Saeglopur

Aanbevolen berichten

  • Reacties 844
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Doe je liberale oogkleppen nou gewoon af man. Ten eerste zijn die /r/AskHistorians threads geen betogen, maar historische feiten; ja er is ruimte boor persoonlijke opvatting, maat je komt op die subreddit niet weg met het verspreiden van onwaarheden. Reddit is grotendeels kut, maar AskHistorians, waar de kwaliteit actief word gewaarborgd door experts in het veld van de geschiedkunde, hoort daar niet bij. En wat betreft Poetin, daar schreef ik een tijd geleden wat over aan onze Ilja, zal het straks opzoeken, komt er echter op neer dat Rusland altijd een autoritaire regering heeft gehad om dat etnische ratjetoe bij mekaar te houden.

chromosoom.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel als je bedenkt dat die dingen nooit genoemd worden en dat het gros dit niet weet van hun 'helden'. Zo hebben ze maar een eenzijdig beeld van iemand en er zouden veel mensen zijn die deze helden niet meer zo snel als voorbeeld willen stellen, als dit meer in het licht kwam. Nu zijn het symbolen geworden van perfecte voorbeelden voor de mens die wij zouden moeten volgen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

> En wat betreft Poetin, daar schreef ik een tijd geleden wat over aan onze Ilja, zal het straks opzoeken Bij deze. Ilja: *"In Rusland was dat het geval in de jaren 90, het experiment van westerse flut democratie heeft het land bijna aan stukken gescheurd en het land was bijna leeggeroofd door hetzelfde westen."* Sovjet Rusland, van de jaren 30 tot 1991, was een land met een strakke en machtige overheid waar niemand, de burgers van Rusland dan, zijn vraagtekens bijzette - vooral vanwege de massa propaganda en constante onderdrukking van degene die dat wel deden. Jarenlang leefde het gros van de Russen dus in een ogenschijnlijk machtige en goed geordende staat. In 1991 kwam er in één keer een einde aan deze valse realiteit toen de Sovjet Unie en Sovjet Rusland ophielden te bestaan. Het Rusland wat tot nu toe zo geordend en perfect was, in de ogen van vele Russen, viel plots uiteen. Rusland werd in een staat van chaos geplunderd, waarin de bewoners geen idee hadden wat ze ermee moesten doen. In St. Petersburg, bijvoorbeeld, kwamen gangsters en de maffia aan de macht, zo sterk zelfs dat ze werden gekozen voor het lokale bestuur en gemeenteraad. St. Petersburg werd in één keer een schietgallerij waar er geen KGB of Sovjet bestuur was die alles met een strakke hand neer kon slaan. Grote bestuurders van bijvoorbeeld oliemaatschappijen werden zomaar in de straten door autobommen opgeblazen en intellectuele individuen werden verbannen. Corrupte bestuurders en oligarchen namen hun plaats in, welke de maffiabazen van destijds werden. Rusland kwam ook in één keer oog in oog te staan met de westerse notie van democratie en wat daar aan verbonden was. De Sovjet Unie hield alle moderniteit en progressie tegen en was een soort zeer geïndustrialiseerde politiestaat fantasie uit de jaren 30. Dit hield in dat Rusland in de jaren 90 de periode van de jaren 30 tot aan de jaren 80 in een tijd gecomprimeerd tot een luttel decennium moest doormaken. Dit resulteerde in een complete anarchistische staat vol moord, corruptie en tirannie, erger dan tijdens het Sovjet bewind. Ilja kan de westerse democratie en haar idealen wel de schuld geven, maar de Sovjet Unie werd in de jaren 90 als een gedateerde samenleving in een etmaal de toekomst in geslingerd en moest zich hier aan aanpassen. Dat is niet de schuld van de rest van de wereld die niet stil is blijven staan, maar de schuld van de Sovjet Unie en Rusland die wel stagneerde.

chromosoom.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Resterend nog de vraag; *waarom faalde de democratie in Rusland destijds en hoe kwam Poetin aan de macht, dan?* Het simpele antwoord is dat de gemiddelde Rus niet intelligent en zeer onderdanig was. Ze luisterde onder het Sovjet bewind naar wat de autoriteiten van hen verwachten en wie hier niet aan voldeed kreeg een enkeltje Siberische goelag of fusilladeplaats. Poetin was één van de mensen die een sterk bestuur en een geordende staat wensten en die inzag dat zonder deze manier van bestuur Rusland een anarchistische en corrupte plek zou blijven. Dus hij regeerde met een sterke hand en maakte vrienden onder het bestuur destijds en met machtige oligarchen - sommige waarvan later weer door Poetin zelf weggemoffeld werden. Ik zei al, Rusland was een verouderde politiestaat die in één keer de toekomst van vrije marktwerking, kapitalisme, vrijheid van meningsuiting en religie, moderne technologie, democratie, etc. ingeschoten werd en zich hier had aan te passen om met de rest van de wereld mee te kunnen doen - de wereld was immers veel internationaler geworden en geïsoleerde natiestaten was een concept dat niet meer haalbaar was.

chromosoom.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een nieuw lang-niet-rukken record gevestigd. Dat omdat ik een mechanisch toetsenbord heb gekocht, en elke keer dat ik iets intik ik een heel klein beetje klaarkom. Zorgt er wel voor dat al mijn huiswerkopdrachten en facebookberichtjes langer zijn dan nodig is. Gewoon omdat ik niet kan stoppen met typen. *rikketikketik*
Link naar reactie
Delen op andere sites

> Hij had het niet over de betrouwbaarheid maar over de relevantie. Wat Erich doet is de relevantie van de links, waarvan de content naar zijn mening "betogen" zijn, van de hand wuiven (waarschijnlijk niet eens gelezen, want hij zal het druk hebben) en als verdediging een afleidende vraag voor te leggen, *"Oh, wat vind jij van Poetin dan hè?"*, wat überhaupt niet aan de orde was.

chromosoom.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


  • Wie is er online

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...