Ga naar inhoud

Het Grote Verkiezingen 2021 Topic


DennisDeMenace

Aanbevolen berichten

  • Reacties 800
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

En als we een ding geleerd hebben is dat de chinezen niet te vertrouwen zijn. Ze zijn met meer mensen, hacken alle intellectuele eigendommen van bedrijven en reproduceren dat. Ook al zou het virus niet als eerste zijn ontstaan in China, zij waren de eerste die het opmerkte en het compleet hadden verneukt. Dat vind ik net mooi aan president Trump, geen achterdeur politiek maar gewoon de waarheid vertellen aan het publiek.
Link naar reactie
Delen op andere sites

The Rock las van de week iets interessants. Dat democratie eigenlijk staat voor volksvertegenwoordiging waarbij door loting (in ons geval dus) 150 mensen aangewezen worden die het land mogen aansturen. Dat zou een veel betere afspiegeling geven van de maatschappij en zorgen voor betere besluitvorming dan wanneer dit door beroepspolitici gebeurd. Klinkt best interessant. The Rock denkt dat we dit wel een keer kunnen proberen, een soort Big Brother meets The Truman Show meets The Hunger Games... ofzoiets
Link naar reactie
Delen op andere sites

The Rock begreep ook dat er in Singapore succesvolle mensen uit het zakenleven gevraagd worden voor ministersposten. Maximaal 5 jaar, met behoud van hun salaris. De minister van economische zaken bijvoorbeeld kreeg dus een miljoen dollar omdat hij dat hij zijn succesvolle bedrijf ook verdiende. Dan heb je wel de beste van de beste, en niet zoals hier bijvoorbeeld een leraar en dat diversiteitsgelul.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja klopt. De oude Grieken hadden een systeem waar de namen van alle niet-slaaf mannen in een soort grote pot terecht kwamen, daaruit werd dan hun equivalent van de tweede kamer gekozen. Vervolgens rouleerde het voorzitterschap daarvan iedere dag (geloof ik, in ieder geval heel vaak), waardoor iedere vrije man in de stad theoretisch gezien dezelfde kans was om een dag minister president van Athene te zijn. Voor zo'n systeem is best wat te zeggen, maar ik heb nog nooit iemand gehoord die daadwerkelijk denkt dat er betere besluitvorming uit voorkomt als je op een willekeurige dag bijvoorbeeld een zwakbegaafd figuur als minister president kunt hebben. Maar goed, als je het artikel / de column nog hebt wil ik hem graag lezen. Ben wel benieuwd hoe de auteur het "betere besluitvorming" argument probeert te rechtvaardigen :')

Perfide Albion

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar ben ik het echt totaal mee oneens. Ten eerste zijn mensen die het goed doen in het bedrijfsleven niet meteen de mensen die het goed doen als politicus, zie bijvoorbeeld Wopke Hoekstra die als partner bij McKinsey ergens tussen een half miljoen en een miljoen bruto per jaar zal hebben binnengetikt. Ten tweede is het echt niet te rechtvaardigen dat je uit belastinggeld van arme mensen mensen miljoenensalarissen gaat betalen.

Perfide Albion

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Avant Het oude Athene zit vol met voorbeelden waarom directe vorm van democratie of elke oen aan de macht ontzettend domme systemen zijn. Op één dag stemden de Atheners voor het uitmoorden van de volledige mannelijke bevolking van de stad Mytilene. Een schip werd weggestuurd met orders aan een lokaal aanwezig leger om de stad af te slachten. De volgende dag was de sfeer in Athene echter anders en besloten ze een schip achter de eerste aan te sturen met nieuwe orders om de eerste ongedaan te maken. Ternauwernood kon zo een kleine genocide voorkomen worden: het leger stond al klaar om de stad te bestormen. De grillen van het volk zijn zo onbetrouwbaar dat ze elke dag een 180 graden draai kunnen maken, als ze beïnvloed worden door andere sprekers (of gewoon hun humeur).
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het er 100% mee eens dat directe democratie achterlijk is. Zeker in de moderne wereld. Vandaar dat ik me ook afvraag hoe de columnist / schrijver van het artikel waaraan The_Rock refereert er in godsnaam bij komt dat directe democratie besluitvorming ten goede komt. Ik denk wel dat er wat positieve kanten zitten aan een direct democratisch loot-systeem, maar dat je die eerder moet zoeken in de mate waarin zo'n tweede kamer een daadwerkelijke afspiegeling is van het volk, met alle goede en foute overwegingen en inzichten die daarmee gepaard gaan. Op die manier creëer je een soort gelijkheid. Namelijk dat iedereen het land zelf kan besturen als ze toevallig verkozen worden, ook mensen die de middelbare school nooit afgemaakt hebben en klusjesman zijn ofzo. Deze gelijkheid hebben we in onze verkozen aristocratie, waar realistisch gezien alleen bovengemiddeld intelligente mensen aan mee kunnen doen, minder. In de tweede kamer heb je bijvoorbeeld partijen als de SP die voor dit soort ideeën opkomen als ze stellen dat er meer laagopgeleiden in de tweede kamer moeten komen.

Perfide Albion

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben wel voorstander van dat de mensen in de Tweede Kamer ook daadwerkelijk intelligent en capabel zijn. Een stukadoor hoeft voor mij echt niet te gaan stemmen over milieubelasting en internationale betrekkingen. Daar staat tegenover dat als iemand mijn muur moet stuken, dat ik Grapperhaus daar niet voor uitnodig.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar wat als je het daardoor beter maakt voor die arme mensen? De hele anekdote van The Rock ging eigenlijk over de directeur van Kodak destijds die een fabriek daar wilde sluiten en de minister van Economische Zaken heeft hem over weten te halen om zo een hoop arbeidsplekken te behouden. Als dat belastinggeld beter besteed gaat worden doordat die ambtenaren cultuur wat minder zal worden, is dat beter voor iedereen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Knettergek joh. Met al hun triomfantelijke berichten over "burgerraden" die dan advies geven op gemeentelijk niveau. Ik mag hopen dat ze doorhebben dat er een verschil zit tussen het besluit om een nieuw trapveldje voor de jeugd te bouwen, en het besluit om Nederlandse militairen naar Uruzgan te sturen.

Perfide Albion

Link naar reactie
Delen op andere sites

>Maar wat als je het daardoor beter maakt voor die arme mensen? De hele anekdote van The Rock ging eigenlijk over de directeur van Kodak destijds die een fabriek daar wilde sluiten en de minister van Economische Zaken heeft hem over weten te halen om zo een hoop arbeidsplekken te behouden. Kodak is een beursgenoteerd bedrijf. Iedere beslissing die zij maken draait om de vraag "hoe kunnen onze aandeelhouders zo veel mogelijk geld verdienen". Fabrieken kun je aantrekken door bijvoorbeeld lage belastingtarieven te hebben, subsidies te beloven. Een goed voorbeeld daarvan is dat iedere keer dat Tesla een nieuwe fabriek wil bouwen verschillende overheden over elkaar heen buitelen om voordeeltjes aan Tesla te beloven als ze de fabriek in hun land bouwen. Zo'n Kodak manager die besluit de fabriek open te houden doet dat echt niet omdat hij de minister van economische zaken zo'n indrukwekkende peer vindt. Die houdt de fabriek open omdat de minister van economische zaken hem wat voordeeltjes belooft heeft. Je hebt geen mensen uit het bedrijfsleven nodig om voordeeltjes te kunnen beloven aan het bedrijfsleven. >Als dat belastinggeld beter besteed gaat worden doordat die ambtenaren cultuur wat minder zal worden, is dat beter voor iedereen. Je kunt als leidinggevende aan een gigantisch ambtsapparaat niet zomaar de cultuur omgooien. Vaak zie je inderdaad dat mensen uit het bedrijfsleven het voornemen hebben de cultuur "meer op het bedrijfsleven te laten lijken" en er ook oprecht van overtuigt zijn dat dat wel even gaat lukken. Een goed voorbeeld is Rex Tillerson (ex-CEO van ExxonMobil die minister van buitenlandse zaken was onder Trump), die dacht ook wel even de cultuur van zijn ministerie om te gooien. Rex Tillerson heeft uiteindelijk twee jaar besteed aan het vechten met mensen die aan hem rapporteerden en geen reet bereikt. Overigens is Rex Tillerson, toch een van de topmensen uit het bedrijfsleven in de VS gewoon minister geworden zonder dat hij een exorbitant salaris heeft ontvangen. Mensen uit de top van het bedrijfsleven zijn toch al financieel onafhankelijk.

Perfide Albion

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar neem het huizentekort in Nederland, die grote bouwbedrijven moeten betaalbare en sociale huurwoningen uit de grond stampen voor normale prijzen. Nu is er een aanbesteding en die directeuren vragen de hoofdprijs. Zet zo’n gast op die ministerspost, die laat zich niet naaien door die directeuren, want hij was er zelf een en pakt het zakelijk aan. Mits het geen vriendjespolitiek gaat worden, daar gaat The Rock er dan maar even (iets te) makkelijk van uit. Samengevat, die ambtenaren cultuur is gewoon ruk hier.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


  • Wie is er online

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...