Ga naar inhoud

Het Algemeen Kunst Topic


wo538

Aanbevolen berichten

  • Reacties 334
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

  • 2 weken later...
  • 2 weken later...
>Zorg ervoor dat deze waarde hoogstens 3000 karakters bevat (hij heeft er 5090). Eheheheh. Dan maar in twee delen :o) >Ik ben het wel met je eens dat kunnen reflecteren op waarom een kunstwerk een bepaald gevoel (of een bepaalde ervaring) teweegbrengt bij bepaalde vormen van kunst een belangrijk aspect is. Maarrrr, mogelijkheid tot reflecteren en dingen onder woorden kunnen brengen zijn twee eigenschappen die de mens onderscheid van andere dieren (...) ik zie genoemde eigenschappen niet als noodzakelijke voorwaarden voor het hebben van esthetisch besef op zich. Wat ik bedoel met esthetisch besef, is – en ik val hier denk ik een beetje in herhaling – niet alleen een basaal gevoel van [mooi/lelijk], maar ook het kunnen onderbouwen van dat gevoel. Ik denk dat deze meer 'intellectuele'/'cognitieve' dimensie bij mensen eigenlijk niet is weg te denken van het gevoel, en er een intrinsiek onderdeel of een noodzakelijke voorwaarde voor is. Om een bepaald gevoel bij een kunstwerk of object te hebben is immers een bepaald referentiekader vereist, op basis waarvan jij dat gevoel of die mening vormt. Ik denk dat wij mensen kunnen reflecteren op dat referentiekader, en het (voor een deel) zelf kunnen uitbreiden of aanpassen, bijvoorbeeld door ons in bepaalde kunststromingen te verdiepen. Mijn scepsis over een esthetisch besef bij dieren is voornamelijk omdat ik denk dat dit referentiekader bij dieren puur door evolutie is ingegeven, en ze er verder ook geen invloed op kunnen uitoefenen. Om dat vissenfilmpje van jou als voorbeeld te gebruiken: ik denk dat zowel het maken van die 'zandkunst' als de reactie van het vissenvrouwtje daarop niet veel meer zijn dan door evolutie ingegeven 'automatisch' gedrag waar ze zelf vrij weinig aan kunnen veranderen, en waarvan ze zelf ook niet weten waarom ze het doen. >Wat ik er in ieder geval onder versta is de mogelijkheid tot appreciëren van schoonheid (in de breedste zin van het woord). Ik denk dus dat er om iets te appreciëren een bepaald cognitief vermogen is vereist waarover het merendeel van de diersoorten in ieder geval niet beschikt. Ik vraag me dus af of je van dieren überhaupt kan zeggen dat ze schoonheid (kunnen) appreciëren.
Link naar reactie
Delen op andere sites

>Maar is iets dan pas kunst als het bewust met de bedoeling is gemaakt kunst te zijn? Ja. >Ik denk dat er genoeg dingen zijn die wij als kunstwerken zien, die door de makers niet als dergelijk waren bedoeld. Zo zijn er veel voorwerpen van historische aard, of uit andere culturen, die om hun pracht en bijzonderheid als kunstwerken worden aangemerkt, terwijl ze misschien een heel specifiek gebruiksdoel hadden of van belang waren bij een ritueel o.i.d. Het één sluit het ander niet per se uit. Een versiering van een gebruiksvoorwerp die niet noodzakelijk bijdraagt aan de functionaliteit ervan, kan alsnog worden aangemerkt als kunst. In Barcelona bezocht ik het Museu del Modernisme Català (aanrader), waar een aantal werken uit de Catalaanse versie van de Jugendstil tentoon staan gesteld. Een groot aantal objecten waren gewoon gebruiksvoorwerpen zoals kasten of banken, maar waren daarnaast op een dusdanige manier versierd die met recht kunst mag worden genoemd. Om even het [het artikel](http://en.wikipedia.org/wiki/Ellen_Dissanayake) te citeren dat ik in mijn eerste post gebruikte: “This aesthetic ability … enabled us to ‘bracket off’ the things and activities that were important to our survival, separate them from the mundane, and make them special. We took the objects and practices involved in marriage, birth, death, food production, war and peacemaking and enhanced them to make them more attractive and pleasurable, more intriguing and more memorable.” Overigens denk ik wel dat we hier op het snijvlak zitten tussen kunst en design, maar dat is allicht iets waar we een andere keer over kunnen mierenneuken. :) >Is het effect van het kunstwerk op de waarnemer niet belangrijker dan het effect dat de kunstenaar over tracht te brengen met zijn kunstwerk? Ik denk dat beide intrinsieke aspecten zijn van kunst, en dat je niet kunt zeggen dat de één per se belangrijker is dan de ander. De aanvankelijke intentie van de kunstenaar om een bepaald kunstwerk te maken is een noodzakelijke bestaansvoorwaarde voor het kunstwerk (een kunstwerk komt immers niet tot stand wanneer de drijfveer om het te maken ontbreekt). Daarbij zorgt de intentie van de maker voor de context waarin het kunstwerk moet worden beschouwd. Zelfs bij kunstwerken die alleen naar zichzelf refereren moet dit vooraf door de kunstenaar worden bepaald. Een kunstwerk krijgt echter pas betekenis wanneer het waargenomen wordt (wanneer de 'boodschap' dus een bepaald publiek vindt). De interpretatie of ervaring van de toeschouwer kan meer of minder recht doen aan wat de kunstenaar oorspronkelijk bedoelde met zijn kunstwerk, maar is altijd noodzakelijk voor de volledige 'realisatie' van een kunstwerk als kunstwerk. Ik denk wel dat je, gelet op de originele intentie van de maker, wel kunt spreken van meer of minder correcte interpretaties van een kunstwerk.
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
**Niederwalddenkmal** *Locatie:* Rüdesheim am Rhein, Deelstaat Hesse, Duitsland. *The monument was constructed to commemorate the foundation of the German Empire after the end of Franco-Prussian War. The first stone was laid on September 16, 1871, by Wilhelm I. The sculptor was Johannes Schilling, and the architect was Karl Weisbach. The total cost of the work is estimated at one million gold marks. It was inaugurated on September 28, 1883. The 38 metres (125 ft) tall monument represents the union of all Germans.* *The central figure is the 10.5 metres (34 ft) tall Germania figure. In the sculptured impression, Germania holds the recovered crown of the emperor in the right hand and in the left the Imperial Sword. Beneath Germania is a large relief that shows emperor Wilhelm I riding a horse with nobility, the army commanders and soldiers. The relief has the Wacht am Rhein (Watch on the Rhine) lyrics engraved.* *On the left side of the monument is located the peace statue. The war statue is located on the right.* ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Niederwalddenkmal http://img.webme.com/pic/e/electricsphoto/lore1.jpg http://www.pilger-speyer.de/uploads/pics/14_niederwalddenkmal_2F.jpg http://images2.mygola.com/wilhelm-i-niederwalddenkmal-rudesheim-am-rhein-hesse-germany_8392454_l.jpg http://www.arthurschweizer.com/wp-content/uploads/2013/03/P1040215.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/MK9948-9949_Niederwalddenkmal_Niederwalddenkmal.jpg http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/35926516.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-NsTBSYqIL8w/UlznWI9Lz2I/AAAAAAAAE2A/XlymYdNNxQg/s2048/Photo%252520Oct%2525206%25252C%2525202013%2525208%25253A38%252520AM.jpg http://1.bp.blogspot.com/-NEJBay_SqRA/UzitvzMsVHI/AAAAAAAADec/4wmTCzM8IQ8/s1600/Europe+307.JPG http://media.holidaycheck.com/data/urlaubsbilder/images/41/1157234344.jpg http://www.brodyaga.com/pages/photos/Germany/Ruedesheim%20am%20Rhein%20Germany%201279173220%28www.brodyaga.com%29.jpg http://en.academic.ru/pictures/enwiki/78/NiederwaldWachtAmRheinHB001.jpg http://www.gutenberg.org/files/11344/11344-h/illustrations/1b.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Germania_krieg.jpg http://1.bp.blogspot.com/_laiGsuc_jfU/TFGt8s77R7I/AAAAAAAABhE/KqWlHH4qCW8/s1600/P1080097.JPG http://images.zeno.org/Meyers-1905/I/big/070652a.jpg http://static.panoramio.com/photos/large/79841039.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Niederwalddenkmal_-_Abbildung_der_Germania.jpg http://fr.academic.ru/pictures/frwiki/71/Germania_figur.jpg http://www.dsstuff.de/galerie/data/media/3/Germania.jpg http://georg-dahlhoff.de/wp/wp-content/uploads/2014/08/201408173470.jpg

chromosoom.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


  • Wie is er online

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...